Biography

PREOT TITUS MOLDOVAN

PAROHUL BISERICII „SCHIMBAREA LA FAŢĂ”

S-a născut în data de 20 noiembrie, anul 1956, în localitatea Bediu, comuna Nuşeni, jud. Bistriţa-Năsăud, din părinţi ţărani de mijloc CONSTANTIN şi NASTASIA, ca al treilea copil după VASILE (decedat la câteva luni de la naştere) şi CONSTANTIN.

După absolvirea şcolii primare în anul 1971, a urmat Seminarul Teologic din Cluj-Napoca (1972-1977), fiind bursier pe toată perioada, iar după anul III fiind cântăreţ la Catedrala Arhiepiscopală din Cluj-Napoca.

După admiterea la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu a satisfăcut stagiul militar la Zalău, între 1977-1978. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu (între 1978-1982), având licenţa la disciplina Drept bisericesc, cu tema: „Statute sau Aşezămintele scaunelor săseşti din Ardeal” de Samuil Micu Klain, sub îndrumarea Arhid. Prof. Dr. IOAN FLOCA.

În anul 1983 s-a căsătorit cu TESCAR EUGENIA MARIA şi din căsătorie au rezultat doi copii: RALUCA ANCUŢA (30 septembrie 1985) şi TITUS ANDREI (1 august 1988).

A fost hirotonit diacon şi apoi preot (iulie 1983) pentru comuna Nuşeni, jud. Bistriţa-Năsăud, o comunitate bine închegată, cu înaintaşi precum părintele CĂINARU (consemnat de părintele profesor MIRCEA PĂCURARU în „Istoria Bisericii Ortodoxe Române” pentru persecuţiile suferite în perioada anilor 1940-1944).

În timpul celor peste 7 ani de pastoraţie în comuna Nuşeni a avut o bogată activitate administrativă: reparaţiile capitale la cele două biserici (din parohie şi din filia Rusu de Sus), ridicarea unei frumoase case parohiale cu toate anexele necesare, precum şi împrejmuirea cimitirelor.

Evenimentele din 1989 au adus unele schimbări şi în viaţa Bisericii, respectiv a Eparhiei Clujului, punându-se problema alegerii într-o altă formă a membrilor permanenţi de la Centrul Eparhial. Fiecare Protopopiat urma să aleagă trei reprezentanţi care, într-un consiliu alcătuit din toţi protopopii, avându-l ca preşedinte pe Înaltpreasfinţia Sa ArhiepiscopTEOFIL HERINEANU, să constituie grupul de 18 din care să fie aleşi cei şase colaboratori ai chiriarhului: un vicar, trei consilieri, un inspector şi un secretar. Pe această cale părintele TITUS MOLDOVAN a fost ales pe postul de consilier economic şi numit în această funcţie începând cu 1 noiembrie 1990, ca reprezentant al Protopopiatului Năsăud, alături de părintele IOAN MORARU – reprezentant al Protopopiatului Dej, numit consilier administrativ, părintele SIMION CRISTEA – reprezentant al Protopopiatului Cluj, numit consilier cultural, părintele IOAN PINTICAN – reprezentant al Protopopiatului Bistriţa, numit inspector, părintele CONSTANTIN BRADIA – reprezentant al Protopopiatului Cluj, ca secretar eparhial şi părintele LIVIU ŞTEFAN rămas în funcţie ca vicar administrativ.

A fost hirotesit iconom stavrofor în noiembrie 1990, când a fost numit consilier economic. În această funcţie părintele TITUS şi-a desfăşurat activitatea pe o perioadă de aproape trei ani, renunţând la parohie şi locuind 11 luni la Căminul Preoţesc, fără familie. A fost o perioadă foarte grea, cu devalorizarea leului nemaintâlnită, cu instalarea noului episcop-vicar IRINEU BISTRIŢIANUL după plecarea Preasfinţiei Sale IUSTINIAN la noua Eparhie a Maramureşului desprinsă din cea a Clujului, cu înmormântarea Arhiepiscopului TEOFIL HERINEANU, cu alegerea şi instalarea noului Arhiepiscop BARTOLOMEU ANANIA.

Din 1 iulie 1993 a fost transferat la Parohia Ortodoxă Română „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, ca urmaş al preotului GHEORGHE SIMU, căruia în scurt timp îi va urma şi ca paroh, având ca preoţi slujitori pe SIMION CRISTEA, IOSIF CHERTES şi ALEXANDRU GOREA.

Problema cea mare a parohiei a fost relaţia conflictuală cu Episcopia Română Unită cu Roma (Episcopia Greco-Catolică) care va culmina pe 13 martie 1998 cu evacuarea forţată a credincioşilor şi slujitorilor ortodocşi din biserica de pe Eroilor nr. 10.

Drept urmare părinţii de la Biserica „Schimbarea la Faţă” au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale BARTOLOMEU de a sluji în Catedrala arhiepiscopală, urmând calvarul obţinerii unui teren pentru biserica nouă, în zona ultracentrală, şi apoi aprobările necesare pentru proiect, reuşind aceasta abia după 2 ani, în iulie 2000.

Protopopiatul Cluj II s-a înfiinţat în martie 1998, având în componenţă parohiile municipiului Cluj-Napoca (22 de parohii cu 49 de preoţi). În postul de protopop ÎnaltpreasfinţitulArhiepiscop BARTOLOMEU l-a numit pe părintele TITUS MOLDOVAN.

Ca protopop al Clujului, aflat la început de drum (fără sediu şi fără personal, având doar decizia de investiţie) părintele TITUS a obţinut de la Primărie un sediu în Piaţa Unirii nr. 1, unde Protopopiatul Ortodox Cluj II a funcţionat până în anul 2004. În această perioadă s-au obţinut 26 de terenuri pentru construirea de noi biserici în parohiile nou înfiinţate. Tot acum s-a realizat re-arondarea parohiilor din municipiul Cluj-Napoca potrivit nevoilor credincioşilor – lucrarea cea mai amplă pentru administraţia unui protopopiat.

A funcţionat ca protopop până în octombrie 2004, cu puţin înainte ca ÎnaltpreasfinţitulArhiepiscop BARTOLOMEU să binecuvânteze Biserica „Schimbarea la Faţă” pentru a se putea sluji în ea sfintele slujbe. A rămas în continuare paroh al acestei parohii, renunţând la funcţia de protopop.

În decembrie 2004 noua biserică parohială a fost terminată până la faza de pictură, cu iconostasul realizat de sculptorul SILVIU ORAVIŢAN într-o tehnică nouă (module din lemn de tei) şi tot mobilierul din lemn de stejar.

În iunie 2006 a fost demarată lucrarea de pictură, în tehnica mozaic. A fost realizată absida altarului şi partea de deasupra iconostasului de o echipă de la Institutul de Arte Orientale Aletti din Roma sub conducerea celebrului pictor – profesorul MARKO IVAN RUPNIK. Urmează ca lucrările să fie continuate în măsura posibilităţiilor financiare ale parohiei.

În prezent părintele TITUS MOLDOVAN slujeşte, ca paroh, la Biserica „Schimbarea la Faţă” alături de părintele PETRU-IOAN ILEA, ca preot slujitor şi părintele profesor ALEXANDRU MORARU, ca preot îmbisericit.